Vakantie! De stekker uit social media?

Waar is de tijd dat je op vakantie volledig weg was van de wereld? Gedeconnecteerd van tijd en ruimte…. Als je nog enig nieuws wilde uit je thuisland had je dat in krantenvorm ten vroegste ergens in de namiddag aan een krantenkiosk in Saint-Paul-de-Vence of in Pamplona.

Je kon in het zonnetje bij de pastis of bij de tinto de verano lezen over het goud dat Fredje Deburghgraeve haalde in Atlanta of zelfs over de gruwelijke augustusmaand van 1996 waarin Dutroux een hoofdrol speelde.

Waar je in 2017 ook met vakantie bent, met één klik op de knop van je smartphone of tablet ben je terug thuis. Of althans, bij het nieuws van thuis: het zogenaamde persnieuws en de kleine nieuwtjes van vrienden en familie. Internet en social media zorgen ervoor dat je geconnecteerd blijft met het thuisfront en het nieuws dat daarbij hoort. Het mag dan wel wireless gebeuren je hangt altijd nog met een touwtje vast aan wat en wie je tijdelijk even achterliet.

Zeker als je de Twitters, de Facebooks, de Instagrams en de LinkedIns van deze wereld ook professioneel veel gebruikt is het nog moeilijker om je hoofd “vacant” te maken. Je hoofd leegmaken: dat is wat vakantie zou moeten zijn… Een beetje letterlijk zelfs. Als fervent gebruiker, ja zelfs pleitbezorger van social media ga ik dus even proberen écht met vakantie te gaan. Tot binnen een weekje of twee dus. Misschien vertel ik dan wel waar ik heb uitgehangen…