Speechen met Chat GPT : geurloos, kleurloos, smaakloos….


Hoe vaak gebeurt het dat je je na een netwerkevent de speech van een hoogwaardigheidsbekleder of een andere gelegenheidsspreker nog herinnert? Laat staan dat het het onderwerp van gesprek is tijdens de receptie achteraf, dat je de boodschap mee naar huis neemt of dat ze wordt opgepikt in de media…

Nu frequenteer ik, door de aard van mijn beroep en het daarmee gepaard gaande netwerken, nogal eens gelegenheden, waar speeches onlosmakelijk verbonden zijn aan het programma. Steeds vaker overvalt me daarbij de laatste tijd het gevoel dat de speechschrijver dankbaar gebruik maakte van Chat GPT. Het lijkt in dat geval vaak of de spreker een lesje komt afdreunen met veel gewichtige woorden en soms de indruk geeft zelf niet te weten wat hij/zij aan het zeggen is.

Het gevolg? Je gedachten in het publiek dwalen af en vermits achter het spreekgestoelte een geur, kleur-, en smaakloze boodschap wordt gebracht, begin je te verlangen naar het lekkere glas en de dito hapjes die bij een verzorgd netwerkevent doorgaans volgen op de toespraken.

Vaak is er ook niemand die de spreker van dienst er na afloop diplomatisch attent op maakt dat zijn/haar speech eigenlijk beter kon. Ik zal me dan hier maar even van deze taak kwijten met enkele voor de hand liggende tips:

1.        Gebruik humor, wees origineel en authentiek
2.        Speel in op de zaal of op de vorige spreker
3.        Speel in op de meest recente actualiteit en breng zelf nieuws
4.        Gebruik geen lange, nevenschikkende zinnen
5.        Durf van je tekst af te wijken en las pauzes in
6.        Doe een deel van je toespraak uit het hoofd
7.        Steek reliëf in je tekst: traag/snel, luid/stil, leg klemtonen
8.        Weet waar je het over hebt
9.        Gebruik een citaat dat er toe doet


En als alle vorige tips je te moeilijk lijken: oefen! Volg desnoods enkele lessen… en sta open voor positieve feedback*. Het hoeft zeker geen “blood, sweat and tears” te kosten, zoals een van de beste speechers van de voorbije 100 jaar het zou zeggen.

*en als je dan toch Chat GPT gebruikt doe het dan kritisch, oordeelkundig en denk op zijn minst twee keer na…

20200116-RS-_IM_8648

Als bezige bij is jurist Bart De Clerck perfect op zijn plek in “Den Cleynen en den Grooten Biecorff”, het historische pand, in hartje Antwerpen, vanwaaruit hij het communicatiebureau Com-Fort runt.

De media kennen voor deze gewezen kranten- en televisieman geen geheimen. Als ex-journalist en als geboren netwerker zet hij zijn talenten met enthousiasme in voor klanten uit de meest uiteenlopende sectoren. Bart is pas tevreden als hij zijn klanten Sterk in Communicatie maakt. Zoek dus niet verder vanwaar de naam Com-Fort komt. Klanten uit de meest uiteenlopende sectoren (haven, bouw, advocatuur, non-profit, automobiel, scheepvaart, IT, voedingsindustrie, ...) bevestigen het graag.

U heeft een communicatievraag?