Verdwijnwoorden

Een boek vol met zogenaamde verdwijnwoorden. Woorden dus die met uitsterven bedreigd zijn. Deze week nog maakte iemand me attent op het bestaan ervan toen hij hoorde hoe ik mijn beklag maakte over een aanvoelbare, algemene verschraling van de woordenschat. Het feit dat steeds minder mensen zich nog kunnen verliezen in een boek is daar zeker niet vreemd aan. 

Ik heb het dan niet eens over dure en vergezochte woorden. Wat dacht u van onverrichterzake, lommerrijk, onversaagd…. Uiteraard evolueert taal. Maar wanneer men het van een wiskundige kant bekijkt, kan men zich niet van de indruk ontdoen dat er meer woorden verdwijnen dan dat er bijkomen. Het resultaat is dus een negatief saldo.

Hoe kan men nu vermijden dat het verdwijnwoordenboek alsmaar dikker wordt? Het antwoord is simpel: door deze woorden te blijven gebruiken. “Woorden zijn de kleren van de gedachten”, schreef Hugo Claus ooit. En zeg nu zelf: wie loopt er graag verfomfaaid bij?    

20200116-RS-_IM_8648

Als bezige bij is jurist Bart De Clerck perfect op zijn plek in “Den Cleynen en den Grooten Biecorff”, het historische pand, in hartje Antwerpen, vanwaaruit hij het communicatiebureau Com-Fort runt.

De media kennen voor deze gewezen kranten- en televisieman geen geheimen. Als ex-journalist en als geboren netwerker zet hij zijn talenten met enthousiasme in voor klanten uit de meest uiteenlopende sectoren. Bart is pas tevreden als hij zijn klanten Sterk in Communicatie maakt. Zoek dus niet verder vanwaar de naam Com-Fort komt. Klanten uit de meest uiteenlopende sectoren (haven, bouw, advocatuur, non-profit, automobiel, scheepvaart, IT, voedingsindustrie, ...) bevestigen het graag.

U heeft een communicatievraag?